Projekty rodzinne

Pikniki Rodzinne

Piknikplakati Rodzinne to 19 bezpłatnych wydarzeń, po jednym w każdej dzielnicy oraz wydarzenie specjalnym na warszawskiej plaży.

Każde spotkanie będzie trwało 5 godzin. Animatorzy będą zapraszali do wspólnej zabawy całe rodziny, będą również wsparciem rodziców w proponowanych aktywnościach.

W ramach każdego wydarzenia zostaną przeprowadzone aktywności: m.in.: gry planszowe, gry i zabawy międzypokoleniowe, kącik zabaw edukacyjnych dla najmłodszych dzieci (jest to ogromne ułatwienie dla rodziców, w którym mogą odpocząć podczas zabawy z najmłodszym dzieckiem lub powierzyć je na chwilę jednemu z animatorów po to, by móc aktywnie uczestniczyć w zajęciach z jego starszym rodzeństwem). Każdej z aktywności będzie dedykowane „stanowisko” a dokładniej koc piknikowy przy którym animatorzy będą wsparciem i instruktorem gier, zabaw.

W ramach projektu rodzice i dzieci zostaną zainspirowani do wspólnego spędzania czasu na świeżym powietrzu w formie pikników rodzinnych z grami i zabawami. Dzięki pokazaniu rodzinom gier planszowych angażujących jednocześnie rodziców i dzieci, przypomnieniu lub nauczeniu gier i zabaw sprzed lat, a także pokazaniu przyjemności płynącej ze wspólnego piknikowania uczestnicy projektu uzyskają gotowe pomysły na wspólną, rozwijającą aktywność w czasie wolnym.

Szczegóły poszczególnych wydarzeń na stronie

Projekt współfinansuje Urząd Miasta Stołecznego Warszawy

Moja Warszawa 2025

DrukowanieMoja Warszawa 2025 jest projektem skierowanym do uczniów klas 4-6 szkoły podstawowej oraz gimnazjów.

Podczas warsztatu osoba prowadząca krótko wprowadzi w tematykę zajęć, następnie porozmawia z uczniami o zagrożeniach, jakie współczesne miasto niesie dla środowiska naturalnego. Na kolejnej lekcji uczniowie wybiorą jeden problem, nad rozwiązaniem, którego będą pracowali w grupach. Na zakończenie będą prezentowali swoje prace oraz dowiedzą się jakie mogą podejmować działania na rzecz rozwoju Warszawy przyszłości, wzmacniając aktywność obywatelską, więzi społeczne oraz odpowiedzialność za miejsce zamieszkania m.in. : przez zaangażowanie w projekty partycypacyjne, Młodzieżową Radę Dzielnicy/Warszawy czy Samorząd Uczniowski.

Dzięki uczestniczeniu w warsztatach młodzi ludzi włączą się w kreowanie własnego otoczenia – miasta w którym żyją.

Treść warsztatów dostosowana jest do wieku uczestników.

Zapisy prosimy kierować na adres: kontakt@fundacjarodzinna.org.pl

Projekt współfinansuje Urząd Miasta Stołecznego Warszawy

………………………………………………………………………………………………………………………..

plakat lato w mieści małyLato w mieście czyli „Niezapomniane wakacje”

Jeśli jesteś uczniem szkoły podstawowej, masz 10 lat i więcej, a może chodzisz do gimnazjum i nie wiesz, co zrobić przed południem?

Zapraszamy Cię na zajęcia kreatywne, gastronomiczne, komputerowe i logiczne na Paca 40 w Centrum Aktywności Lokalnej od 1 do 22 sierpnia od 10 00 do 15 00.
Podczas zajęć będziesz tworzył, wymyślał, smakował i grał.
1.Zajęcia kreatywne 1- 5 sierpnia, m.in. : tworzenie modeli przestrzennych, rzeźb, prototypów z kartonów; warsztaty sensoryczno – plastyczne; warsztaty techniczne – praca w drewnie.
2. Warsztaty gastronomiczne 8 -12 sierpnia, m.in.: poznanie zawodu baristy w tym sztuka parzenia herbaty, przygotowanie smacznych przekąsek, smakowanie potraw z różnych części świata oraz tworzenie grafiki komputerowej.
3. Gry logiczne i matematyczne 16- 19 sierpnia oraz 22 sierpnia, m.in.: gry pamięciowe, planszowe, logiczne, zapomniane gry sprzed lat a na koniec rozegrany zostanie turniej między uczestnikami.

Odbiorcami będą nastolatkowie z klas 4-6 oraz uczniowie szkół gimnazjalnych.

Zapewniamy przekąski, napoje i drugie śniadanie.

Gry i zabawy podwórkowe druga edycja 2016

Zeszłoroczne gry i zabawy podwórkowe cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem. Dlatego w tym roku również będziemy w każdej dzielnicy oraz raz na plaży nad Wisłą, gdzie czeka na Was niespodzianka – spacer z ornitologiem. Aktualne wydarzenia na naszym funpagu https://www.facebook.com/fundacjarodzinna/

…………………………………………………………………………………………………………………………….

Gry i zabawy podwórkowe to seria 18 weekendowych spotkań, po 1 w każdej dzielnicy z warszawskimi rodzinami w przestrzeni m.in. stołecznych parków i skwerów, których tematem będą gry i zabawy różnych pokoleń (dzieci, rodziców i dziadków).

Celem projektu jplakat Gry i zabawy podwórkowe - RGB-2est stworzenie okazji do pogłębienia więzi rodzinnych, w tym integracji międzypokoleniowej, podczas spędzania czasu wolnego na świeżym powietrzu, poprzez przypomnienie dawnych gier/zabaw i ich zasad.

Projekt będzie polega na przeprowadzeniu przez animatorów cyklu 18 działań, polegających na spędzaniu wolnego czasu rodziców i dziadków z dziećmi, w aktywny i atrakcyjny sposób w formie gier i zabaw podwórkowych z dawnych lat. Spotkania są zorganizowane m.in. w parkach/skwerach, po jednym w każdej dzielnicy.

Odbiorcami są całe rodziny (dzieci, rodzice, dziadkowie lub inni opiekunowie), które zostaną wcześniej zaproszone, zgłoszą się do projektu same lub dołączą do zabaw spontanicznie podczas własnego spaceru.

plakat PFD

Projekt finansowy „Dziecko” to bezpłatne warsztaty skierowane do młodych rodziców posiadających dzieci do szóstego roku życia a także osób planujących potomstwo z edukacji finansowej.

Celem projektu jest zwiększenie świadomości finansowej młodych rodziców, w zakresie zarządzania budżetem domowym oraz zagrożeń wynikających z nieodpowiedniego zadłużania się w sytuacji powiększenia się rodziny.

Odbiorcami projektu są osoby planujące dziecko, będące w ciąży oraz posiadające dzieci do 6 roku życia.

Więcej szczegółów na stronie: Facebook

oraz  na naszym fanpage

Masz pomysł i chcesz go z nami realizować?

Napisz do nas: kontakt@fundacjarodzinna.org.pl